Irako ministras pirmininkas teigia gavęs pasirašytą JAV laišką dėl pajėgų išvedimo

Irako ministras pirmininkas Adelis Abdel Mahdi antradienį patvirtino, kad ankstesnę dieną gavo laišką, kuriame, anot Vašingtono, preliminariai išdėstomi JAV pajėgų „pasitraukimo“ iš Irako žingsniai.

Pentagonas pareiškė, kad, kad šio laiško nepasirašytas juodraštis buvo išsiųstas per klaidą, bet Irako premjeras sakė pirmadienį 20 val. vietos (19 val. Lietuvos) laiku gavęs dokumento pasirašytas ir išverstas kopijas.

Laiške kalbama apie pajėgų „perdislokavimą, siekiant pasitraukti iš šalies. Formuluotės buvo labai aiškios“, teigė A.Abdel Mahdi.

Jis nurodė, kad Bagdadas buvo gavęs šio laiško pirminę arabišką ir anglišką versiją, bet joje buvo vertimo klaida, tad premjero biuras paprašė JAV kariškių ją ištaisyti. Neilgai trukus buvo gautas pakoreguotas dokumentas.

„Tai buvo oficialus laiškas, surašytas atitinkamu stiliumi, – ministrams sakė A.Abdel Mahdi. – Tai ne popieriaus lapas, iškritęs iš spausdintuvo arba atsitiktinai mus pasiekęs.“

Naujienų agentūra AFP vėlai pirmadienį gavo laiško kopiją ir sulaukė JAV ir Irako pareigūnų patvirtinimų, kad dokumentas yra autentiškas.

Laiškas buvo išsiųstas po to, kai praėjusį penktadienį Irake per JAV bepiločio orlaivio antskrydį buvo nukautas įtakingas Irano generolas Qasemas Soleimani.

Irako parlamentas sekmadienį savo ruožtu priėmė neįpareigojančią rezoliuciją, kuria raginama išvaryti Amerikos pajėgas ir koalicijos prieš teroristų organizaciją „Islamo valstybė“ (ISIS) šalių karius.

JAV brigados generolas Williamas Seely sekmadienį datuotu laišku informavo irakiečių kariškius, kad amerikiečių pajėgos ruošiasi palikti Iraką.

„Gerbiame jūsų suverenų sprendimą įsakyti mums išvykti“, – sakoma laiške.

W.Seely rašo, kad JAV vadovaujama koalicija „ateinančiomis dienomis ir savaitėmis perskirstys pajėgas, kad pasiruoštų tolesniam judėjimui“.

„Siekiant įvykdyti šią užduotį, Koalicijos pajėgoms reikia imtis tam tikrų priemonių, jog užtikrintume, kad pasitraukimas iš Irako įvyktų saugiai ir veiksmingai“, – sakoma laiške.

Jame priduriama, kad rengiantis pajėgų išvedimui virš Bagdado Žaliosios zonos, kur įsikūrusi JAV ambasada, skraidys sraigtasparniai.

AFP žurnalistai Bagdade pranešė pirmadienio naktį girdėję žemai skraidant sraigtasparnius.

Parašykite komentarą