LGGRTC direktorius A.Jakubauskas prisišnekėjo interviu Ukrainos televizijai: į parlamentą išrinkta jaunoji karta bando visuomenei primesti savo leftistines vertybes

Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro (LGGRTC) vadovas Adas Jakubauskas davė interviu Ukrainos totorių televizijos kanalui ATR, kuriame rusų kalba teigė, kad „Lietuvoje taip pat stebime tokius atvejus, kai jaunoji karta yra išrenkama į parlamentą ir bando Lietuvos visuomenei primesti savo leftistines vertybes: tos pačios lyties asmenų santuoką, narkotikų dekriminalizavimą ir pan“.

ATR yra Ukrainos televizijos kanalas, anksčiau buvęs vienas iš trijų Krymo televizijos kanalų, transliuotų Krymo totorių kalba. Kanalas transliuojamas Krymo totorių, ukrainiečių ir rusų kalbomis.

„Vienas Vokietijoje gyvenantis asmuo rašė, kad Markso ir Engelso dvasia vis dar gyva, tik ji nebemojuoja raudonomis vėliavomis, kaip ir visos bacilos, ji mutavo. Deja, Lietuvoje taip pat stebime tokius atvejus, kai jaunoji karta yra išrenkama į parlamentą ir bando Lietuvos visuomenei primesti savo leftistines vertybes: tos pačios lyties asmenų santuoką, narkotikų dekriminalizavimą ir pan. Atsitiko taip, kad Lietuvoje mes atsidūrėme šių įvykių sūkuryje ir atstovaujame tradicinėms vertybėms. Tuo pat metu parlamente iškilo klausimas dėl kai kurių pareigūnų, atstovaujančių visai kitam Lietuvos visuomenės sparnui, paskyrimo, dėl to ir kilo tokia konfrontacija“, – interviu sakė jis.

Pasak A. Jakubausko, jo vadovaujama įstaiga tampa savotišku lakmuso popierėliu, ir jis manantis, „kad sveikoji Lietuvos visuomenės dalis neleis, kad kas nors atsitiktų mūsų institucijai, atstovaujančiai tremtinių, deportuotų asmenų, tų, kurie po Antrojo pasaulinio karo kovojo už savo tėvynę, ir jų palikuonių interesams…“

„Jaučiu jų palaikymą, gaunu laiškus, mus palaiko daugelis organizacijų. Manau, kad situacija stabilizuojasi“, – samprotavo LGGRTC vadovas.

Į laidos vedėjos klausimą, kas atsitiko, jis atsakė, kad „mes atleidome vieną merginą, kuri užsiėmė intrigomis, naktimis rašė darbuotojams laiškus“.

A. Jakubauskas laidoje pasakojo, kad dalis Vilniaus universitete veikiančios mokyklos stojo jos ginti, Lietuvos Respublikos parlamentui buvo įteiktas laiškas dėl „neva pažeidžiamų teisių“.

„Tai netiesa, tiesiog susidūrė dvi pasaulėžiūros: pasaulėžiūra, apie kurią kalbėjau, ir nauja pasaulėžiūra, deja, ateinanti iš Europos Sąjungos šalių. Todėl man apmaudu, kad aplink mano vadovaujamą įstaigą įsiplieskė rimti ginčai ir jau du mėnesius tęsiasi krizė, nors ji jau silpsta, Lietuvos visuomenė apgynė mane ir centrą, kuriam vadovauju“, – laidoje sakė LGGRTC vadovas.

Toks A. Jakubausko interviu sulaukė reakcijų viešojoje erdvėje. Užsienio reikalų viceministras Mantas Adomėnas socialiniame tinkle rašė, kad norėtųsi kažką apie tai pasakyti, bet į galvą ateina tik ne itin cenzūriniai žodžiai.

„Kai dr. Samuelis Johnsonas rašė, kad patriotizmas yra paskutinė šmikio priebėga, jis nenorėjo pasmerkti patriotizmo (buvo didis Britanijos patriotas), o tik tuos šmikius, kurie patriotizmu dangsto savo nepadorų elgesį. Labai gera iliustracija“, – LGGRTC direktoriaus kliedesius komentavo viceministras.

A. Jakubausko interviu Ukrainos televizijai kritikavo ir apžvalgininkė Indrė Makaraitytė: „Į Lietuvą nuo persekiojimo pabėgę baltarusiai šiandien (ketvirtadienį kovo 25 d. – red.) šventė savo nepriklausomybės dieną, linkėdami vienas kitam kuo greičiau nugalėti diktatorių. O mes klausomės itin atviro demokratinės valstybės gana svarbios tyrimų institucijos vadovo apie blogus Vakarus ir kažkokias ten mergaites, rašinėjančias naktimis kolegoms. Simbolis praktiškai.“

Penktadienį popiet surengtoje spaudos konferencijoje komentuodamas savo interviu Ukrainos televizijai, A. Jakubauskas teisinosi nuovargiu ir teigė apgailestaujantis dėl to, ką pasakė.

„Žinote, atsiprašau dėl šito pasisakymo. Buvau pagautas gatvėje, kada ėjau namo, kada grįžau namo, buvo techniniai nesklandumai. Visi esame pavargę. Esu ujamas du mėnesius, iš tiesų. Ko gero, peržiūrėjęs šitą įrašą turiu pripažinti, kad man irgi pačiam nesmagu. Bet supraskite, kad esu du mėnesius persekiojamas“, – teisinosi LGGRTC vadovas.

A. Jakubauskas sakė, kad laidos įrašas buvo darytas prieš 10 dienų ir jis nežinojo, kad įrašas bus publikuojamas.

Penktadienį laidos, kurioje kalbėjo A. Jakubauskas, įrašas iš interneto buvo pašalintas. Jis teigė prie to neprisidėjęs.

Dar praėjusių metų spalį dalis centro istorikų prabilo apie siekius politizuoti LGGRTC vykdomus tyrimus, apie tai, kad keliama dirbtinė priešprieša tarp centro ir išorės istorikų. Vėliau viešai nerimą dėl naujos centro vadovybės veiksmų išsakė LGGRTC istorikė dr. Mingailė Jurkutė.

Dėl to, kad viešai kritikavo nuo praėjusių metų liepos centrui vadovaujantį direktorių ir kėlė klausimus dėl centro vadovybės veiklos, sausį M. Jurkutei buvo skirtas įspėjimas, kurį ji apskundė Darbo ginčų komisijai. Tačiau nesulaukus komisijos sprendimo, kovo 12 dieną M. Jurkutė buvo informuota, kad yra atleidžiama iš darbo.

Toks A. Jakubausko sprendimas sukėlė viešą pasipiktinimą, kritiką LGGRTC direktoriui dėl nuomonę reiškusios darbuotojos atleidimo išsakė Seimo nariai, ministrai, buvo surengta M. Jurkutės palaikymo akcija.

Sausio pabaigoje beveik 20 LGGRTC darbuotojų kreipėsi į Seimą. Savo kreipimesi jie nurodė nerimaujantis dėl to, kad istoriniai tyrimai yra politizuojami, nuvertinami. Taip pat dėl to, kad centro vadovybė priima nesitardama su centro departamentų vadovais, taryba.

Kreipimesi taip pat buvo teigiama, kad A. Jakubausko pritarimu buvo dirbtinai sukurta centro vadovo patarėjo pareigybė, kurios reikalavimai buvo pritaikyti specialiai vienam asmeniui. LGGRTC darbuotojai teigė, centrą palieka arba yra spaudžiami palikti kvalifikuoti, patyrę istorijos ir kitų sričių profesionalai.

Po darbuotojų kreipimosi Seime buvo sudaryta darbo grupė, kuri vertino LGGRTC susidariusią situaciją. Penktadienį buvo paskelbta, kad Seimo valdyba siūlo A. Jakubauską atleisti iš LGGRTC generalinio direktoriaus pareigų.

Parašykite komentarą